top of page
Надія Чуприна

МДМА як ліки після Ізраїльсько-палестинської війни

Групі з 400 ізраїльтян, які пережили атаку ХАМАС 7 жовтня, включаючи мирних жителів, звільнених заручників та солдатів, може бути запропонована психотерапія із застосуванням МДМА у рамках потенційно новаторського дослідження, що розпочнеться наприкінці цього року.

Дослідження організовано Міждисциплінарною асоціацією психоделічних досліджень Ізраїлю (MAPS Israel), незалежною некомерційною організацією, яка розробляє програми психоделічних досліджень, та філією MAPS, що базується в США, яка працює над тим, щоб довести терапію МДМА до межі схвалення в США. Дослідження MAPS Israel прокладе нові шляхи до групової терапії МДМА.

 

Майже через вісім місяців після жахливої події на фестивалі NOVA MAPS-Israel зібрали 2 мільйони доларів (із запланованих 2,3 мільйона доларів) для  програми «HealingOct7», нового багатоцентрового дослідження, що пропонує групову терапію для лікування.

Під постійним вогнем: Ізраїльське життя у довготривалому конфлікті

Ізраїльсько-палестинський конфлікт триває вже багато десятиліть. 7 жовтня 2023 року стався черговий спалах насильства, коли бойовики ХАМАС здійснили напад на мирних жителів Ізраїлю, включаючи атаку на фестиваль Nova. ХАМАС атакував частини Ізраїлю, вбивши 1400 осіб та викравши понад 200, включаючи 32 дітей. У відповідь Ізраїль почав бомбити Газу та почав наземне вторгнення. Цей трагічний інцидент призвів до численних жертв, взяття заручників та посилення військових дій у регіоні.

Ізраїль активно захищається за допомогою таких систем, як протиракетний комплекс "Залізний купол," що ефективно перехоплює ракети, запущені з Гази. Попри ці заходи безпеки, мирні жителі Ізраїлю постійно живуть під загрозою ракетних обстрілів та терактів. Ситуація в Газі також залишається критичною, палестинське населення там стикається з важкими гуманітарними умовами та військовою блокадою.

Через постійне напруження та насильство багато ізраїльтян страждають від посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Дослідження «HealingOct7»  з'явилося також на тлі війни Ізраїлю, що триває, в секторі Газа, в якій загинуло майже 30 000 палестинців.

Між ізраїльськими євреями та палестинцями, які живуть в умовах ізраїльської окупації, існує значна нерівність у охороні здоров'я, у тому числі в галузі психічного здоров'я. Ця проблема особливо гостра у секторі Газа, де систему охорони здоров'я було доведено до майже повного краху. Лідери палестинської охорони здоров'я говорять про нездатність впоратися з психологічними наслідками та розладами. В 2019 року голова відділу психічного здоров'я, палестинського міністерства охорони здоров'я Сама Джабр написала статтю про необхідність колективної терапії колективної травми, пережитої палестинцями.

В секторі Газа сотні тисяч палестинських дітей і сімей живуть у важких умовах, стикаючись із постійною загрозою та психологічним тиском, спричиненим тривалим конфліктом. За даними міжнародних організацій, близько 70% дітей у Газі страждають від симптомів ПТСР. Багато з них стають біженцями, позбавленими належної медичної допомоги та підтримки.

Світова спільнота реагує на цю ситуацію, зокрема, MAPS сприяє навчанню палестинських терапевтів та забезпечення психоделічних дослідженнь для лікування індивідуальних та групових травм, вирішення конфліктів, миробудування та лікування поколінь.

Фахівець із глобальної взаємодії MAPS Наталі Ліла Гінзберг і MAPS-Israel з моменту свого створення також працювали над розширенням доступу палестинців до терапії з використанням МДМА. Палестинські організатори, якіпройшли навчання, очолять майбутнє дослідження MAPS-Israel, у якому, як сподіваються, візьмуть участь палестинці, які є громадянами Ізраїлю.

Про HealingOct7: інноваційне дослідження для реабілітації постраждалих

"Наша мета – створити універсальну модель терапії, яка допомагатиме людям," - каже співзасновниця та генеральна директорка MAPS-Israel, Керен Царфати.

Також вона підкреслює, що страх перед лікуванням ПТСР за допомогою психоделіків у багатьох західних країнах все ще зберігається, і це пов'язано з браком обізнаності. MAPS-Israel прагне змінити цю ситуацію, проводячи дослідження в державних лікарнях Ізраїлю у співпраці з Міністерством охорони здоров'я. Метою є інформування медичних фахівців та навчання їх "безпечному, ефективному, етичному та поважному" використанню цих речовин для допомоги тим, хто страждає.

Ця проблема є особливо гострою, і статистика говорить сама за себе. Дослідження, проведене спільно вченими з Єврейського університету в Єрусалимі, Колумбійського університету, Центру психічного здоров'я Шалвата в Ход-ха-Шароні та організації "Ефективний альтруїзм," показало, що в результаті поточної кризи у близько 520 000 людей, або 5% населення Ізраїлю, може розвинутися посттравматичний стресовий розлад.

За даними місцевих ЗМІ, у 18% солдатів страждають від проблем із психічним здоров'ям та ПТСР після атак на сектор Газа.

 

На відміну від більшості минулих досліджень МДМА, в «HealingOct7» будуть ізраїльські групи пацієнтів - набрані з солдатів, які потрапили в засідку 7 жовтня, відвідувачів фестивалю з сильно постраждалого рейву та місцевих мешканців, які зазнали нападу, прийматимуть препарат невеликими групами приблизно по шість осіб. Організатори вважали, що групова терапія може бути корисною, оскільки травми колективні. Це також знижує витрати та забезпечує швидке лікування у більшому масштабі, що є важливим фактором, враховуючи, що нелікована ПТСР може з часом загострюватись.

 

Пацієнти мають пройти два сеанси прийому препарату в невеликих групах, що стане найбільшим на сьогоднішній день дослідженням терапії із застосуванням МДМА - важливою віхою на шляху прийняття психоделічної медицини до масової практики.

Ізраїль як центр психоделічної медицини

З огляду на ці виклики, Ізраїль зайняв провідні позиції в дослідженнях терапії з використанням психоделіків, зокрема МДМА, для лікування ПТСР. Міністерство охорони здоров'я країни вже надало дозвіл на проведення низки досліджень у цій сфері протягом останніх років. Кілька компаній та організацій активно працюють над просуванням цих досліджень та забезпеченням доступу до психоделічної терапії. Декілька клінічних центрів в Ізраїлі вже пропонують терапію з використанням кетаміну, надаючи легальні можливості для тих, хто потребує психоделічного лікування. У міру розвитку досліджень та вдосконалення регулювання, очікується, що в майбутньому для терапевтичного використання стануть доступними й інші речовини, такі як МДМА та псилоцибін.

0 коментарів

Comments


bottom of page