top of page

Психоделічна психотерапія із використанням МДМА

Психоделічна психотерапія із використанням МДМА – це особливий вид психотерапії, в якому традиційні методи лікування пацієнтів доповнюють застосуванням психоделічної речовини, в даному випадку – метилендіооксіметамфетаміну (абревіатура українською – «МДМА», англійською – “MDMA”).


Часто як синонім МДМА згадується так зване «екстазі», але варто розуміти, що між ними існує серйозна відмінність.


МДМА – це хімічна сполука із чіткою молекулярною структурою, тоді як «екстазі» – вулична назва психоактивної речовини, яка зазвичай продається у вигляді пігулок різноманітних кольорів, які можуть містити, окрім МДМА, ще багато інших сполук, наприклад амфетаміни, психоделіки, іноді навіть не містити МДМА взагалі.


Тому некоректно посилатися на термін «екстазі», говорячи про психоделічну терапію з використанням МДМА, бо терапія проводиться не з таблетками із незрозумілим «міксом» речовин, а з чистим, лабораторно синтезованим, офіційно дозволеним (наразі поки для клінічних дослідів в деяких країнах, а в Австралії з лютого 2023 року - для терапії) препаратом у конкретному дозуванні, яке в рази менше, ніж те, яке зазвичай використовується при рекреаційному вживанні.


Що відомо про ефективність психоделічної МДМА-терапії?


Не дивлячись на те, що терапія з використанням МДМА зараз «на хайпі», її безпечність та ефективність все ще досліджуються, вона не затверджена FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США), не підходить всім і кожному, і несе ризики навіть у терапевтичних умовах.


Проте дослідження, які проводяться останніми роками, вже демонструють величезний потенціал використання МДМА для лікування ПТСР (посттравматичний стресовий розлад), харчових розладів (переїдання, булімія, анорексія), соціальної тривожності, дорослих із розладами аутистичного спектру, лікування алкогольної залежності та інших психічних розладів. До того ж, навіть на державному рівні в деяких країнах МДМА «виходить з тіні»: у 2017 році FDA надало МДМА-терапії статусу проривної. Очікується, що за півтора роки в Сполучених Штатах психоделічна терапія з використанням МДМА буде офіційно затверджена на державному рівні.


Як виглядає МДМА-терапія?


Варто розглянути, як саме проходить психоделічна терапія з використанням МДМА. Для ознайомлення можна переглянути коротке відео, яке демонструє реальні сесії із використанням даного психоделіку.


Приклад сесії починається в 00:09:45:


Найчастіше МДМА-терапія поєднується із «розмовною терапією» або терапією когнітивної обробки, під час якої психотерапевт розмовляє із пацієнтом про його/її думки та почуття, які виникають після вживання препарату. Зазвичай весь процес терапії складається з трьох окремих фаз: підготовка, безпосередньо досвід із МДМА та інтеграція.


Під час підготовки до психоделічного досвіду психотерапевти пояснюють пацієнтам, як будуть проходити сеанси із МДМА, інформують їх про можливі ризики та про терапевтичний підхід, який використовується. Завчасно проводяться необхідні медичні обстеження, аби впевнитися, що пацієнт не має протипоказань для проведення психоделічної терапії.


Може бути як один сеанс досвіду з МДМА, так і декілька. Зазвичай сеанс триває від 6 до 8 годин (залежно від дозування та індивідуальних особливостей організму пацієнта), із залученням двох психотерапевтів, це зазвичай чоловік та жінка . Ключовими чинниками в психоделічній терапії вважаються так звані «установка і обстановка», або «сет і сетінг» (англійською – set and setting).


Установка, тобто «сет» – це налаштування пацієнта на майбутній досвід, її/його настрій та очікування від терапії, «запит» на те, щоб розібратися в собі, або зменшити інтенсивність негативних переживань чи інших симптомів. Установка – це також сукупність поглядів та пережитого досвіду пацієнта, які неминуче будуть впливати на результати психоделічної терапії.


Обстановка, тобто «сетінг», включає в себе зовнішні чинники, які можуть впливати на сеанс МДМА: контекст та середовище, в якому відбувається сеанс, включно із комфортом, який забезпечується пацієнту; атмосфера у кабінеті, в якому проводиться терапія, а також – відчуття безпеки, яке повинно бути неодмінно створене у пацієнта.


Пацієнт може сидіти або лежати на ліжку під час сеансу, часто для більшого занурення в свої переживання йому/їй пропонують одягнути маску для сну та навушники, в яких грає спеціальна музика. Капсула синтезованого МДМА вживається орально, а доза складає від 75 до 125 мг. Згідно із загальноприйнятою шкалою дозування психоактивних речовин, доза від 60 до 125 мг вважається звичайною для дорослої людини, і меншою, ніж вживається в рекреаційних обставинах. Іноді пацієнт може вжити додаткову дозу (вона складає ½ від основної дози) через 2 години після початку сеансу.


Роль психотерапевта у процесі психоделічної терапії


Важливо усвідомлювати, що під час сесій із використанням МДМА психотерапевт не буде нав’язувати або вказувати пацієнту/-ці, які висновки він/вона повинен зробити.


Людина, яка приходить за психоделічною терапією, зазвичай має якийсь запит. Наприклад, це військовий, який/яка побував у зоні бойових дій і отримав після цього діагноз ПТСР. Він/вона вирішив/-ла спробувати психоделічну МДМА-терапію із , щоб полегшити симптоми ПТСР, покращити свій психологічний стан, позбавитися від неприємних симптомів, таких як дратівливість, тривога, страх, безсоння і т.д.


Весь його/її досвід під час сеансу МДМА буде залежати від його/її власних переживань. В пацієнта може виникнути бажання поговорити про травмуючий досвід, або навпаки – закритися в собі та сидіти мовчки. Тоді завданням психотерапевта буде підштовхнути пацієнта до того, аби поділитися своїми переживаннями, але ні в якому разі не наполягати та не примушувати його/її до цього. Терапевт може задавати питання, а може просто мовчки сидіти і слухати, поки пацієнт розповідає свою історію.


Найважливіше – щоб пацієнту було комфортно «відкриватися» спеціалістам. Так, це не буде легко психологічно – часто пацієнти плачуть, переживають складні емоції страху, гніву або провини. Але вони плачуть не тому, що «психоделіки викликають психоз», а тому що МДМА дає змогу «розблокувати» почуття, які були давно приховані в глибинних шарах психіки. Ця речовина дозволяє прожити все те, що давно накопичилося «на душі».


При цьому, за рахунок механізму дії МДМА, який пригнічує активність амігдали в мозку (є частиною лімбічної системи, яка відповідає за реакцію на стрес, так звану тріаду «бий-біжи-застигни») і, навпаки, активує префронтальну кору (яка відповідає за раціональність), пацієнт ніби має змогу спостерігати за своїми реакціями та думками, при цьому мати змогу їх аналізувати, а не бути керованим ними.


Чому МДМА-терапію називають проривною?


Терапія із використанням МДМА показує ефективність, яка як мінімум в два рази перевищує традиційні методи лікування ПТСР. Традиційні методи психотерапії ПТСР, які потребують довгі місяці роботи, показують приблизно однакові результати - 44% успішності для пацієнтів. Близько 30% пацієнтів не в змозі завершити лікування та вибувають із терапії. Медикаментозне лікування, наприклад антидепресантами, допомагає близько 20-30% пацієнтів. В той же час терапія із використанням МДМА може лише за декілька сесій значно полегшити стан 88% пацієнтів.


Експерименти лідера у психоделічній терапії та дослідженнях в США – Мультидисциплінарної асоціації психоделічних досліджень (завдяки ній зараз всерйоз заговорили про використання психоделіків у терапевтичному контексті) – показали, що 67% учасників, які мали хронічний тяжкий ПТСР, і пройшли 3 сесії терапії із МДМА, більше не відповідали діагнозу ПТСР. Тобто, за три сеанси МДМА фактично вилікувало їх від ПТСР. В той же час в даному дослідженні традиційна терапія із використанням плацебо показала успішність лише у 32% пацієнтів.


 

Підпишіться на наш Telegram канал UPRA Вулик 🐝, щоб бути в курсі найважливіших новин.

3 коментарі
bottom of page